Thomas More Square

Thomas More Square

Entec has developed designs for the public realm at Thomas More Square in central London.  Working with Pringle Brandon Architects, the project seeks to refurbish and re-brand this valuable city centre commercial holding.

Built in the early 1990s, the site had a dated and clinical feel, which the client wished to transform.  Situated adjacent to St. Katherine’s Dock by Tower Bridge, the site has the potential to create a dramatic new public landscape for the office workers and local community.

Entec’s design approach to the public realm looks to reinvigorate the spaces by ‘re-humanising’ them, incorporating softer elements such as textural planting, raised lawns, and the use of more natural forms.  The space was dominated by hard paving, much of which is  retained.  New paving strips are introduced to give definition and all of the removed hard material is re-used in gabion retaining walls.  The spaces are complemented by refined landscape detailing with new FSC sourced oak timber walls and seats, climber structures and a suite of new street furniture and lighting.

The scheme looks to integrate sustainable design measures to create a new aesthetic for a commercial public space with the emphasis on softening forms, re-use of materials and a significant increase in soft landscaping.

Location Thomas More Square
Lead landscape architect Entec
Client Land Securities
Contract value Approx. £1 million
Completion date June 2009
Project team Lead Landscape Architect – EntecLead Consultant – Pringle BrandonEngineer – Long and Partners

M & E Engineer – MJL

Project Management – Davis Langdon

Other info Photos: Entec

Anthony Brookfield

anthony.brookfield@entecuk.co.uk

Category Commercial/industrial

Comments are closed.